Goed credit management is gebaseerd op communicatie en vertrouwen!

Goed credit management is gebaseerd op communicatie en vertrouwen! 

104707061-RTX3FYCV.1910x1000

Door het geheel of gedeeltelijk uitbesteden van het debiteurenbeheer aan een externe medewerker (interimmer, detachment) bij u op de werkvloer, kunnen achterstanden extra snel worden weggewerkt, vaste medewerkers ontlast van teveel werk of uitgevallen medewerkers die tijdelijk kunnen worden vervangen.

Voor de uitvoering van zo’n opdracht staat persoonlijk telefonisch contact voorop. Emailen kost tijd, levert nog meer achterstand op en geeft irritatie. Daarom is het credo “bellen, bellen en nog eens bellen” wel zo efficiënt in de praktijk want dat scheelt tijd en gaat vaak gepaard met minder oplopende kosten en problemen. En dat is wat van mij kunt verwachten.

Credit control gaat nog een stapje verder dan bij het gewone debiteurenbeheer. Een Credit Controller heeft net als de debiteurenbeheerder verschillende taken in het credit management. Naast zijn eigen klanten- en takenpakket beheert hij ook de debiteuren met een leveranciers kredietlimiet. Het is van belang dat uitstaande limieten niet overschreden worden want dat kan de inkomende cash flow erg in gevaar brengen wanneer bijvoorbeeld de klant “omvalt”. Hij/zij verzorgt de bewaking van de kredietlimieten van een bedrijf. Een goed credit controller is anders dan de debiteurenbeheerder ook in staat een financiële analyse van de klant te kunnen doen wanneer dat nodig is. Meestal gaat dit in samenspraak met de credit analyst op basis van jaarcijfers, cijfermateriaal van het afgelopen kwartaal en onderzoek op credit risk sites zoals die van Graydon en Dun Bradstreet. 

Zowel de debiteurenbeheerder als de Credit Controller controleren of de afspraken over betalingen worden nagekomen. Daarbij incasseert hij ook; wanneer er niet op tijd betaald wordt maant hij de klant aan. Belangrijk is dat de Credit Controller goed in de gaten houdt of en wanneer er een incassobureau of deurwaarder wordt ingezet.

De door het management verlangde rapportage werkzaamheden die een Credit Controller maakt, vormen een substantieel deel van de functie. Men moet dit niet onderschatten. Maandelijks dient er volledig en zorgvuldig te worden gerapporteerd. Dit geldt ook voor einde kwartaal. Een van de redenen is dat misverstanden kunnen worden voorkomen en eventuele vervolgacties zoals disputen niet nodig zijn. Vervolgacties kunnen de relatie met een klant beschadigen en dat is het allerlaatste wat er mag gebeuren. 

179768-425x283-customer-satisfaction

Een Credit Controller is in principe de eigenaar van de debiteurenadministratie. Hij heeft daarbij de volgende taken, die afhankelijk van de omvang van het bedrijf licht kunnen variëren: het beheren van de grootboekrekeningen, verwerken van de debiteurenfacturen in de financiële administratie en het opstellen van rekeningoverzichten. Hiernaast onderhoudt een Credit Controller relaties met banken, incassobureas, accountants etc.

Debiteuren worden pro-actief en als klant benaderd. Communicatie is essentieel. Hoe meer vertrouwen je de klant geeft, des te meer ontvang je terug. En dat kan zeer bevorderlijk werken voor toekomstige deals. De klantrelatie komt daarom altijd op de eerste plaats. Managen van verwachtingen geeft een werkwijze dat altijd maatwerk is.

Neem contact met ons op voor meer inlichtingen of een afspraak.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s