VVCM Credit Management College Tours – Nijenrode 1 juni 2016

De VVCM heeft in 2016 het initiatief genomen om 4 Credit Management College Tours te organiseren in 4 regio’s in Nederland. De eerste bijeenkomst was op 17 maart 2016 in Den Bosch, de 2e werd gehouden bij de Avans Hogeschool te Breda op 10 mei, en vandaag (1 juni 2016) was de 3e bijeenkomst op Universiteit Nijenrode, net buiten Breukelen.

IMG_1840

Het idee van de Credit Management College Tours is om 3 a 4 afgestudeerde Certified Credit Managers (de CCM-ers) te laten spreken en gelegenheid vragen te beantwoorden over het vak Credit Management, hun toekomstvisie daarop, hun carrière, de opleidingen van de VVCM, de valkuilen en de tips en tricks. Natuurlijk worden de leuke anekdotes die daarbij gepaard gaan niet ontweken.

De beoogde doelgroep is de jonge, onervaren credit controller, debiteurenbeheerder en de incassomedewerker bij te praten over het prachtige vak Credit Management. Persoonlijk is het ook interessant voor de meer ervaren vak professional, omdat men altijd kan leren van andermans ervaringen, successen en leermomenten.

IMG_1849.jpg

Na een enthousiaste inleiding van de voorzitter Martin van der Hoek ging het programma  op de klok-af om 17.30 van start, nadat de aanwezige mensen eerst een broodje en een kop soep kregen afgeboden. Overigens heb ik dat gemist, want ik was er om 17.28.

De gastheer van de avond was vaste VVCM-lid (sinds 1995) Silvano Orvini. Na een korte introductie startte het gesprek met de eerste spreker, René Oosterveer, Manager Huurincasso Woningcorporatie Rochdale en Voorzitter van de Stichting Huurincasso Platform. Zijn betoog ging over hoe zijn organisatie Rochdale de sociale aspecten van het bedrijf vorm geeft. Tevens vertelde hij over de Stichting die als doel heeft het delen van kennis en ervaring tussen o.a. de woningcoöperaties.

Wat mij erg aansprak in zijn verhaal was het sociale en maatschappelijke aspect die zijn organisatie Rochdale in de regio Amsterdam hanteert om de sociale huurincasso’s toe te passen op niet-betalende huurders. Vooral het zoeken naar een WIN-WIN situatie en het daarbij succesvol inschakelen van alle betrokken partijen zoals uitkeringsinstanties zie ik als een groot pluspunt.

Daarna was het de beurt aan interim credit manager, Alet Veldhuis CCM. Als interim credit manager sprak zij vol lof over de opleiding van de VVCM en dat het enorm veel goeds voor haar ontwikkeling en carrière heeft betekend. Zij gaf aan dat het enorm belangrijk is voor de credit manager om in gesprek te blijven met de overige partijen (stakeholders) van het bedrijf en in elkaar verlengde te blijven opereren. Tevens doet zij veel met data-analyses. Haar advies aan ons luidde:

  • blijf opleidingen volgen, ontwikkel jezelf
  • richt je mede op de automatisering, blijf vooral NIET stilstaan
  • blijf in gesprek met interne en externe klanten (stakeholders)
  • maak de mensen die je stuurt, gelukkig in hun werk.

De laatste spreker was de heer Casper Sonnega, Head of Collections Santander en Winnaar van de Credit Management Award van 2016.

Na een interessant betoog over zijn werkzaamheden bij Santander, zijn teams in zowel Nederland als België en de bereikte resultaten, gaf ook hij een aantal tips die de moeite waard zijn. Onder andere noemde hij:

  • blijf zoeken naar verbetering, naar verbeterpunten bij jezelf en je omgeving
  • blijf de uitdaging zoeken, groei mee, blijf jezelf ontwikkelen
  • bezig blijven met je eigen talenten en dat van de anderen, zoek de samenwerking op

Uiteindelijk was er nog een kort vragenmomentje voor de aanwezigen.

IMG_1844IMG_1846

Al met al een leuke en leerzame avond voor mijzelf en hoop op korte termijn ook als lid van de VVCM te kunnen worden aangemerkt. Ik dank de organisatie voor deze avond.

René van der Wouden – 1 juni 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s